Regler & Säkerhet

För allas trivsel

– På Ridskolan är vi vänliga mot varandra. Alla har vi någon gång varit nybörjare och behövt hjälp och goda råd.

– Vi uppmuntrar och stöttar varandra i med- och motgång

– Vi sätter alltid hästarna i centrum. Sköt alltid hästen som om den vore din egen!

Regler på Enköpings Ridklubb!

Klädsel

Vid ridning används ridbyxor eller åtsittande byxor av bekvämt material, skor med klack eller stövlar och godkänd ridhjälm, långt hår uppsatt. Ridning med säkerhetsväst är frivilligt men finns att låna på ridskolan, dessa finns i sadelkammaren. Halsduk får ej användas vid ridning. 

Vid stallarbete användes lämplig klädsel. Rejäla skor gärna med stålhätta.  

Vid all skötsel skall hästen stå uppbunden. De hästar som står i spilta kan vändas med huvudet ut mot stallgången och bindas upp på båda sidorna av grimman. De hästar som står i box binds upp med ett grim-skaft i boxgaller eller avsedd uppbindningsring i boxen. Hästen binds upp kort med säkerhetsknut för att förhindra att den fastnar med benen över grimskaftet eller får grimskaftet över huvudet. Hästarna får ej bindas upp i träns. 

Innan ridning ryktas hästen av och hovarna kratsas. Vid eventuella sår informeras ridläraren. 

Till ridhuset leds hästarna (ryttarna går på vänster sida med båda tyglarna fattade i höger hand, strax under käken, och tygeländarna i vänster hand) i gemensam trupp från respektive stall när alla är färdiga. I ridhuset ställs hästarna upp på medellinjen med ca 3 m lucka mellan varje häst. Kontrollera att sadeln ligger på rätt och att sadelgjorden är spänd. Uppsittningen sker vid tillåtelse av ridläraren. 

All avklädning sker avsuttet eller med ridlärarens hjälp. 

Från ridhuset leds hästarna gemensamt till respektive stall. 

Efter ridning ryktas hästen av och hovarna kratsas. Om hästen är svettig kan den svampas av med en fuktig svamp. Bettet sköljs av och tränset putsas av med lädertvål. Borstar, sadel och träns läggs och hängs tillbaks på respektive plats. 

I stallet tar man det lugnt och försiktigt och pratar i normal ton med varandra. Tänk på att stallet är hästarnas hem. Hästarna får ej ledas ut ur stallet, förutom till lektion, och med tillåtelse från ridlärare. 

Efter fodring vill hästarna äta i lugn och ro.

Vid hagsläpp leds hästen i grimma och grimskaft ut i hagen. När ekipaget kommit in i hagen vänds hästen med huvudet mot staketet och därefter tas grimman av och lugnt går man därifrån. Om flera hästar ska släppas ut samtidigt ställer man upp hästarna på ett säkert avstånd bredvid varandra med huvudet mot staketet, släpp sedan alla samtidigt. 

Hästar finner trygghet i dagliga rutiner, då vet de vad som förväntas av dem i olika situationer.

Så om vi alla arbetar efter samma regler och hjälper de som är osäkra skapar vi en säker miljö som förebygger onödiga olyckor som ofta inträffar p g a slarv eller okunnighet.

Fråga gärna om du undrar över något!

Meny