Våra ridgrupper med utbildningsplan för olika nivåer

Det här är hur vi tänker oss vår utbildning av ryttare från nybörjare till mer avancerad kanske tävlingsryttare.

Det kan ta olika lång tid att lära sig rida beroende på ålder, fallenhet, ambition etc. Därför går det inte riktigt att säga hur många terminer / år de olika nivåerna tar.

Det är roligt om vi kan ”hålla ihop” en grupp under en längre tid men ibland måste vi av olika anledningar göra ändringar.

En nivå kan vara tex en helt ”ny” nivå 1 och en annan nivå 1 kanske på väg att bli en nivå 2. Ibland kallar vi den då nivå 1-2 eller sätter ett – eller + framför.

Ridning är en fantastisk men också svår idrott i och med att vi samarbetar med och lär oss att förstå hästen. För att lära sig rida krävs mycket tålamod och repetition av det du tidigare lärt dig. Det går inte att ”hoppa över” något i utbildningen.

Att lära sig rida är som att bygga en pyramid: det blir ingen topp om grunden är dålig eller om byggstenar fattas på vägen!

Inlärning sker också lite i ”trappsteg” – det kan kännas som om man lär sig mycket nytt under en period men sen behöver man tid att träna det, smälta den kunskapen=repetition.

Målet med ridningen på sikt handlar om att rida hästen på rätt sätt och i form och då behöver hästen ”samma” arbete oavsett om du rider i nivå 2 eller nivå 5.

Att hålla på med hästar och ridning är en bred verksamhet. Du kan både som barn, ungdom och vuxen rida bara för att det är roligt, som motion, för att du älskar hästar. Du kan vilja lära dig rida så bra som möjligt utan att för den skull bli tävlingsryttare. Ridning är ju ändå en idrott man tävlar i och för ridskoleelever som vill det har vi tävlingar i första hand på klubbnivå.

I utbildningsplanen är utbildningen i dressyr och hoppning mest beskriven. Uteridning ingår också på alla nivåer som omväxling och för att kunna rida hästen även ute i naturen. Voltige har vi lite med barngrupper.

Har man möjlighet att rida fler gånger i veckan, vilket är möjligt på alla nivåer, utvecklas man mer och blir en starkare och säkrare ryttare.

För många barn, ungdomar ( och vuxna) blir ridskolan lite av en fritidsgård där man umgås med hästar och kamrater även när man inte rider. Det är något vi uppmuntrar eftersom all tid du är med hästarna även påverkar ridningen. Det gör att du känner dig säkrare på hästryggen.

Häst är bäst!

Knattelektioner

Knattelektioner är enkla ridlektioner för små barn. Lektionen är 20 och 30 minuter inklusive upp- och avsittning. Du anmäler dig till varje lektion. Ett bra sätt att prova om man tycker att det här är roligt.

Mål Knattelektioner:  Att på ett roligt sätt prova på att rida och lära sig lite mer om hästar.

Ingår:
Upp- och avsittning

Ridning i skritt och trav med ledare (egen)

Sits- och balansövningar

Starta, stanna och styra hästen

Uteridning skritt

Nybörjarbarn – Lördagsbarn

Nyb  är rid- och teorilektioner för barn från 6 år. Lektionen är 30 min inklusive upp- avsittning. Du rider en gång i veckan och har en ”egen” plats i gruppen. De två första lektionerna samt en till under terminen är teorilektioner. Krav på att en förälder (eller t.ex syskon) är med. Total tidsåtgång  60 min.

Mål Nyb: Att på ett roligt och enkelt sätt lära sig om hästar och ridning och att umgås med hästarna på ett säkert sätt. Att lära sig rida hästen i skritt och trav utan ledare. Det kan ta olika lång tid beroende på t.ex ålder.

 

Ingår:
Stallet, hästens hem

Hästvård

Sadling, tränsning

Leda häst

Upp och avsittning

Starta, stanna och styra hästen

Ridning i skritt och trav (med ledare)

Sits och balansövningar

Lättridning i trav

Uteridning

Ridbanans vägar

Lätt sits

Ridning över bommar

Miniorgrupp

Miniorgrupp är en fortsättning på Nyb lektionerna. I en miniorgrupp rider alla utan ledare i skritt och trav. ( eventuellt ledare vid uteridning).

Lektionen är 30 eller 45 min inklusive upp och avsittning. En teorilektion under terminen.

Mål miniorgrupp:  Att kunna rida alla ponnyer på ett säkert sätt i skritt och trav samt att få prova att galoppera.

Ingår:
Säker hantering av häst i stall och ridhus

Träning avpassning sadelgjord och stigläder

Sits och balansträning

Trav nedsittning i balans för att få prova galopp

Styrövningar ridbanans vägar

Galoppfattning

Träning hoppsits

Ridning över bommar

Hoppning i trav

Uteridning

Vuxna nybörjare

För vuxna nybörjare utan förkunskaper ingår både teori, praktik och ridning. Lektionen är 45 min, första gången är teori inkl. upp och avsittning och lite om hästens beteende 1:a terminen samt en ordinarie teori varje termin. Även för barn/ungdomar från ca 12-13 år.

Mål Vuxna nybörjare:  Att lära sig om hästar och ridning och umgås med hästarna på ett säkert sätt.

Ingår:

Säker hantering av häst i stall och ridhus

Stallet, hästens hem

Hästvård

Sadling och tränsning

Leda häst

Upp och avsittning

Avpassning sadelgjord och stigläder

Ridning i skritt och trav

Starta, stanna och styra hästen

Sits och balansträning, trav lättridning

Styrövningar ridbanans vägar

Träning hoppsits

Ridning över bommar

Uteridning

Ev. galoppfattning

Det här kan ta olika lång tid att lära sig. När gruppen rider i skritt, trav och galopp läs på ”grupp 1” och vidare i utbildningsplanen.

Nivå 1

För att rida i nivå 1 rider du hästen i skritt, trav och galopp. /ev ha tagit ridborgarmärket) Lektionen är 45 min inklusive upp och avsittning. En lektion per termin är teori.

Mål Nivå 1: Att ta Märke 1 = att rida ett dressyrprogram, rida en bana med bomserier, visa upp och avsittning samt ett teoriprov (sadel och träns, hästens delar, färger och tecken).

Ingår:

Säker hantering av häst i stall och ridhus

Sits och balansövningar

Nedsittning på rätt sittben

Ryttarens olika hjälper

Igångsättningar, avsaktningar, halter

Galoppfattningar / avbrott noggrannare

Ridbanans vägar

Ridning på ”böjda spår”, volter, hörnpasseringar

Hoppsits balansträning, bomserier

Hoppning enkelhinder trav (galopp)

Uteridning

Nivå 2

För att rida i nivå 2 bör du ha tagit Märke 1 eller ha motsvarande kunskap. Du rider i alla gångarter på ett säkert sätt. Lektionen är 45 min inklusive upp och avsittning. En lektion per termin är teori.

Mål nivå 2: Att ta Märke 2 = att rida ett dressyrprogram, hoppning bana små hinder, visa sadling och tränsning samt ett teoriprov (rep. Märke 1, hästens dagliga vård, visitering, regler för ridning på ridbana.

Ingår:

Repetition tidigare kunskaper

Sitsträning, lodrät sits

Ryttarens olika hjälper

Tempoväxlingar, övergångar olika gångarter

Halvhalter

Förberedande övningar för framdelsvändningar

Sidförande hjälper

Alla ridbanans vägar, raka / böjda spår

Hoppsits, balansträning

Hoppning travserier, gymnastikhoppning

Anridning galopp enkelhinder

Bana, små hinder

Uteridning

Nivå 3

För att rida i nivå 3 bör du ha tagit Märke 2 eller ha motsvarande kunskap. Du rider i alla gångarter på ett säkert sätt i bra balans. Lektionen är 45 min inklusive upp och avsittning. En lektion per termin är teori. För dig som vill tävla finns klubbtävlingar och serietävlingar.

Mål nivå 3: Att börja förstå samband mellan ryttarens olika hjälper och hur hästen ska arbeta i balans, i rätt form. Att eventuellt ta Märke 3 = dressyrprogram LC:1, hoppning bana ca 70-80 på stor häst och 60-70 på ponny, visa visitering och avpassning sadel, träns samt ett teoriprov.

Ingår:

Repetition tidigare nivåer

Sitsträning och inverkan

Ryttarens olika hjälper, mer ingående

Lösgörande arbete för hästen

Framdelsvändning

Skänkelvikning

(ryggning)

Hoppning, gymnastikserier

Övningar med övergångar trav-galopp-trav

Kontroll och balans mellan hinder

Anridning galopp

Bana strax under LD

Uteridning

Nivå 4

I nivå 4 fortsätter du träna på att rida hästen i balans, rätt form. (har eventuellt tagit Märke 3). Lektionen är 45 min inklusive upp och avsittning. En lektion per termin är teori. 

Mål nivå 4: Att kunna rida hästen i balans, i rätt form. Att eventuellt ta Märke 4 – dressyrprogram LB:1, hoppning LD, visa häst vid hand samt ett teoriprov

Ingår:

Repetition tidigare nivåer

Sitsträning

Ryttarens inverkan

Hur hästen ser ut och bör arbeta i balans

Lösgörande arbete

Framdelsvändning

Skänkelvikning olika vägar

Ryggning

Ev. förberedande övningar för bakdelsvändning

Hoppning, fortsatt bjudning träning sits, balans rytm

Hästens bjudning / lydnad

Ridning mellan hinder, relaterade avstånd

Bana hinder ”LD”

Uteridning

Nivå 5

I nivå 5 rider du hästen i rätt form i alla gångarter. ( har eventuellt tagit Märke 4). Lektionen är 45 min inklusive upp och avsittning. En lektion per termin är teori.

Mål nivå 5: Att fortsätta utveckla sin ”ryttarkänsla” och teknik för att kunna rida olika typer av hästar i och för den rätt form ( ev. även unghästar under utbildning). Att rida ett godkänt LA dressyrprogram och ta Märke 5 och/eller LC-LB hoppning.

Ingår:

Repetition av tidigare nivåer

Sits och inverkan

Lösgörande arbete och rörelser

Ev. prova mer samlande rörelser

Bakdelsvändning

Förvänd galopp

Förberedande övn. för skolor (öppna, sluta)

Hoppning fortsatt träning sits, balans, rytm

Hästens bjudning / bjudning

Ridning mellan hinder relaterade avstånd

Bana hinder

Uteridning

Meny