Information

Vårterminen 2024 börjar den 8 januari och slutar den 29 juni.

Välkomna till ridskolan!

Du är alltid välkommen

Ridskolestallet är öppet för besök och vistelse i stallet under vardagar från 9 på morgonen till efter sista lektionen för dagen och på helger stänger stallet klockan 15.30. Varje dag finns möjlighet att köpa både mat och fika i automaterna uppe i cafeterian. Det finns även en micro att värma mat i.

Ridskoleverksamheten är något av klubbens ”hjärta” och det är många ryttare som börjat sin ridning här och mer eller mindre vuxit upp på Åkerby. 

Personalen, en förutsättning för verksamheten

Ridskolan drivs av personal anställd av klubben. Ridskolechef Gunilla Byström leder verksamheten tillsammans med övrig personal.

Enköpings Ridklubb har en mycket kvalificerad och kunnig personal som lägger ner stort arbete på både undervisning och i form av vård av klubbens hästar.

Bra utbildning på bra hästar, den enda vägen till framgång

Ridutbildningen i klubben tillgodoser alla utbildningsnivåer. Nybörjarridning, lektionsutbildning för något mer avancerade ryttare, hyrridning, för ryttare med variationshinder och knatteridning samt enskild ridning för instruktörer och elitutbildning.

Tack vare denna bredd i undervisningen och dess goda kvalité, har vi ständigt förfrågningar från ryttare som vill rida hos oss. Detta måste ses som ett gott betyg för vår verksamhet. Vår förhoppning är att vi skall behålla detta renommé och utveckla verksamheten i samma goda anda som tidigare.

I klubbens stall finns det plats för 54 hästar uppstallade och ridskolan använder ca 40 platser .

Hästarna är av förklarliga skäl mycket viktiga för vår verksamhet och vi ställer höga krav på att ha friska och välutbildade hästar i vår verksamhet.

Åkerby Ryttargård, en samlingsplats

Den ordinarie ridundervisningen pågår regelbundet 6 dagar i veckan och antalet ridande är mellan 500-600/vecka. Antalet ridande per grupp är normalt 10 elever. Antalet närvarotimmar för den ordinarie verksamheten uppgår till ca 70.000 timmar/år.

Förutom de ridande eleverna besöks anläggningen också regelbundet av föräldrar och anhöriga. Därtill kommer tävlingsverksamheten med ett flertal tävlingar/år som är publikdragande.

Anläggningen är en eftertraktad utställningslokal för avelsföreningar, Western ryttare och hundklubbar. Med en så omfattande verksamhet har det varit svårt att bereda plats för alla medlemmar som vill ha tillgång till ett ridhus och detta var en av anledningarna till att vi byggde ett nytt ridhus som stod klart sommaren 1997.

Åkerby Ryttargård räknas till en av de fem största klubbdrivna anläggningarna i Sverige.

En hjälpande hand

Eftersom vi vill att alla ska trivas hos oss och inte känna oro inför olika situationer i stallet har vi alltid en stallvärd/värdinna med i stallet som hjälper eleverna och som kan svara på frågor. Inga frågor är för dumma, tänk på att det är för hästarnas bästa som det är viktigt att sadling och tränsning görs korrekt.

Det finns också en rad säkerhetsregler som måste följas både i stallet och under ridning i manegen för din egen säkerhet. Fråga gärna om du inte kommer ihåg dem!

Vi är också måna om att alla elever ska hitta en grupp de trivs i och som har en kunskapsnivå som känns bekväm. Tveka inte att säga till om du tycker att du hamnat fel så pratar vi om det!

Hästarna är det viktigaste vi har

På ridskolans är vi mycket måna om våra hästar. Eftersom vi vill att det ska finnas hästar och ponnyer som passar även de mer avancerade eleverna kan det vara så att du som nybörjare inte får rida alla hästar från början. En del är kanske för känsliga och pigga. I takt med att du lär dig mer blir även dessa hästar tillgängliga för dig. Vår ambition är att våra hästar och ponnyer ska vara individer som passar för arbetet på en ridskola. Vi vill ju att både hästar och elever ska trivas hos oss!

Modern anläggning

Vår ridanläggning omfattar två stora ridhus och två utebanor dit man kan flytta lektionsridningen vid passande väder.

Varje vecka besöker nära 700 vuxna och barn vår förening.

Varmt välkommen att bli en av dem!

Meny